top of page

MOĞOLİSTAN-KÖKLERE YOLCULUK (Vizesiz)

DUHA TÜRKLERİ VE ÖTÜKEN COĞRAFYASI 

Moğolistan, Duha Türkleri, Orhun Vadisi, Karakurum, Hövsgöl
PROGRAM:
 
[Bu vb. turlarımızı değişik tarihlerde gruplara ve kişiye özel düzenleyebiliyoruz. Lütfen özel isteklerinizi bize ayrıca iletiniz.]
 

Köklere Yolculuk…

Ötüken, Ergenekon,

DUHA TÜRKLERİ, ORHUN VADİSİ, KARAKURUM (Unesco Dünya Mirası Listesinde), HÖVSGÖL Köl Tigin, Bilge Kağan, Tonyukuk Yazıtları, Başkent ULAN BATUR, 

Yeryüzünün en büyük imparatorluğunu kurmuş ULU HÜKÜMDAR CENGİZ KAĞAN  
Şamanizm, Budizm, Manicilik, İpekyolu ve Seyyahlar, Göçer Yaşamlar, Atlar, Develer, Ren Geyikleri, Çöller, Dağlar, Nehirler, Göller, Volkanlar, uçsuz bucaksız yemyeşil kırlar... Kıyafet ve sunumlarıyla inanılmaz bir görsel şölene de dönüşen etkinlikler, konserler 
Gezdirici:  SevinçA  (Derinnn gezdirenn ) & Levent (Çookkk bilenn)

 
1. Gün  25 Temmuz 2018 Çarşamba İstanbul-Ulanbatur

TK 342  İST – 19.10 kalkış -26  temmuz Perşembe Ulanbatur Varış: 10.05 

 

2.Gün 26 Temmuz 2018 Perşembe - Ulan Batur Şehir Turu

Havaalanından transfer, otelimize uğrayıp üst baş değiştirilerek, duş alındıktan sonra Başkent Ulan Batur ’u keşfetmeye başlıyoruz. Moğolistan Milli Tarih Müzesi,  

Sühbaatar Meydanı, Moğol Halk Partisi kurucusu, komünist lider ve 1921 Moğol Devrimi lideri Damdin oğlu Sühbaatar’ın  ve Cengiz Han’ın heykelleri, Gandantegçinlen Budist Manastırı, Zaisan Tepesi ve Şaman Otağı, Dinozor müzesi gezeceğimiz yerler arasında. Akşam Yemeği öncesi çok hoşlanacağız, Moğolistan’ın  geleneksel müziklerini ve danslarını seyretme imkanı bulacağız. Tümen Ekhe Moğol Folklor Oyunları ile de gözümüzü ve kulağımızı şenlendireceğiz.

Konaklama : 4* Otel (Ulan Batur)

 
3.Gün 27 Temmuz 2018 Cuma - Tonyukuk Yazıtı, Cengiz Han Kompleksi,
13.Asır Kompleksi, Ulan Batur
Ulan Batur’un doğusunda 53 km mesafede bulunan, Tonyukuk yazıtları 716 yılında yaptırılmıştır.. Göktürk yazıtlarının bilinen İlki olma özelliğini taşıyan, Tonyukuk anıtı Bilge Kağanın Başveziri büyük kumandan Tonyukuk Tarafından dikilmiştir. Ardından Cengiz Han Kompleksi, yol üstündeki Kartal otağı ziyaret edilecek, Kazak keçe evinde beşparmak ve kımız ziyafetinden sonra, 13.asır kompleksine geçip o dönemin oba yaşantısını deneyimleyeceğiz. Sonra Ulan Batur’a dönüş ve akşam yemeği, Bugün hediyelik eşya alış-verişine vakit ayıracağız. Dönüşte büyük ihtimalle vaktimiz olmayacak 

Konaklama : 4* Otel (Ulan Batur)

 

4.Gün 28 Temmuz 2018 Cumartesi-Ulan Batur, Mörön (uçak)-Hövsgöl-Khatgal

2018 yaz ayları uçak seferleri henüz netleşmediği için saat yazamıyoruz. Saate göre bugünkü programımızı şekillendireceğiz. Ancak sabah otelde kahvaltıdan sonra uçak erken saatlerde ise doğruca hava alanına gidiyoruz 1,5 saatlik uçuş sonrası Mörön’e varış ve bizi bekleyen araçlarımızla Hatgal’a (Hövsgöl’e geçeceğiz). Yol üstünde Uuşgiin Övör Anıt Külliyesi ziyaret edeceğiz.                                

Konaklama: Ger Kamp (Hövsgöl kenarında)

5.Gün 29 Temmuz 2018 Pazar DUHA  -HATGAL-  HÖVSGÖL  - SARIDAG

(TAİGA- Orman)- JANKHAİ

Kampımızda yapacağımız kahvaltının ardında, Hövsgöl’lü ve coğrafyasını tanıyacağımız bir tekne gezintisi yapacağız. Ardından Kuzeyin en güneyindeki Duha Obasını ziyaret edeceğiz. Akşama kadar onlarla vakit geçireceğiz. İsteyenlerle kalacağız. Diğer grup kampımıza dönecek. Keşif olarak adlandıracağımız   Duha Türkleri deneyimimizde  seyahatimizin bu kısmında,  bölgede konfor ve alınabilecek hizmetlerle ilgili diğer bölgelere nazaran daha fazla anlayış, sabır ve hoşgörü rica edeceğiz. Bindiğimiz araç ve kullanacağımız yollar,  yol üstende duraklayacağımız yerler, konaklamalar, restoranlarda, klasik rotamızdaki konforu beklemeyeceğiz. Yani bölgenin şartları ne ise ona evet diyeceğiz. 
Konaklama:  Hatgal Kamp  / Çadır (Duha ‘Ların Çadırı ?!)

 

6.Gün 30 Temmuz 2018 Pazartesi DUHA HATGAL -MÖRÖN – HOTONT 

Hatgal’daki  kapımızdan / (Duha’ların obasından ) öğlen öncesi   ayrılıp  ötüken coğrafyasına varmayı hedefleyen yolculuğumuz  il merkezi  Mörön üzerinden orta moğolistana doğru devam edecek... Yolculuğumuz uzun. Ama muhteşem manzaralar eşliğinde , orta bir noktada konaklayacağız.

Konaklama: Ger Kamp

 

7.Gün 31 Temmuz 2018 Salı ORKUN VADİSİ – KARABALGASUN (Ordu Balık) - KARAKURUM 

Yol boyunca Horgo yanar dağı, Çuluut nehri ve Çuluut Kanyonu, Taihar Kayası ve eşsiz  Orhun vadisi manzaraları eşliğinde yolculuğa devam edeceğiz. Uygurların Başkenti Karabalgasun uğrak noktalarımızdan biri. 9.yy’da Uygurların Orhun’daki başkenti. Arkeolojik araştırmalar bu şehrin ticaret ve zanaat kenti olduğunu, tam ortasında bir saray, manastır ve tapınak bulunduğunu göstermiştir. İkinci uğrak noktamız, uçsuz bucaksız Moğol kırlarında Jiple 4 nala ilerleyerek  Cengiz Han’ın kurduğu Büyük Moğol İmparatorluğu’nun Başkenti Karakurum’a varacağız.

Konaklama: Ger Kamp (Karakurum)

 

8. Gün 1 Ağustos 2018 Çarşamba-Karakurum-Orhun Şelalesi

Kahvaltının ardından, 1586 yılında yapılmış Erdene Zuu Manastırı’nı ziyaret edeceğiz. Tek bir çivi bile kullanılmadan inşa edilmiş bu gösterişli yapı, Moğolistan’ın ilk Budist Manastırıdır. Turistik antik eşya çarşısı, Karakurum Müzesi, 800. Yıl Anıtı gezilerimizi yapıp Orhun Şelalesine geçiyoruz. Geçmekle kalmıyor Orhun nehri ve şelalede yüzüyoruz inşallahJ Atalarımız gibi ata biniyoruz.  

Konaklama: Ger Kamp (Karakurum)

 

9.Gün 2 Ağustos 2018 Perşembe-Orhun Şelalesi, Höşöö Tsaidam Vadisi

Şelale ve etrafında geçireceğimiz keyifli vakit sonrası, yine bozkırlarda yapılacak yolculukla Tsaidam Kampımıza geleceğiz. Daha sonra Orhun Anıtlarına hareket edeceğiz. 6 ve 8.yy’dan kalma Türk Devletlerine ait Höşöö Tsaidam yazıtları, (Gök Türk) bizim kullandığımız adla Orhun Abideleri’ni –Müzeyi ziyaret edeceğiz. Köl Tigin Yazıtı (Kültigin) 732 yılında, Bilge Kağan Yazıtı 735 yılında dikilmiştir. Yazıtlar dönemin Türk tarihine ilişkin önemli bilgiler içerir. 

Konaklama: Ger Kamp (Tsaidam)

10.Gün 3 Ağustos 2018 Cuma-Tsaidam Vadisi, Ulan Batur

Sabah kahvaltısından sonra, Bilge Kağan müzesi ziyaretimizin ardından geri dönüş yolculuğumuz başlıyor. Güzergah Hongo Khan Dağları ve Karakurum arasında duraklamak için en uygun yer olan ve Mini Gobi-Bayan Gobi diye de bilinen Elsen Tasarhai – Kumul Tepeleridir. Elsen Tasarhai’nın kelime anlamı ‘’yalıtılmış kumlar”dır. Burası, yeşil stepler içinde 80 km. kadar devam eden tam bir kum çölüdür. Burada Gobi Çölü’nün uçsuz bucaksız kumullarında hissedeceğiz kendimizi ve kumlarda yürüyeceğiz. Deve Safari yapacağız. Vaktimiz olduğunca !... Ulanbator’a geçeceğiz. 420 km yolculuğumuz olacak.

Konaklama : 4* Otel (Ulan Batur)

 

11.Gün 4 Ağustos 2018 Cumartesi-Ulan Batur-İstanbul

Kahvaltı sonrası Havalimanı transfer TK 343  ULN – 11.05    istanbul varış : 17.25 


FİYATA DAHİL HİZMETLER:​

  • TYH ile İstanbul Ulan Batur-İstanbul gidiş dönüş uçak bileti

  • Ulanbatur-Murun (İç Uçuş) 

  • 9 gece konaklama; 3 gece otel, 6 gece turist ger kamplarda kalınacaktır,

  • Konaklamalar tam pansiyondur,

  • Şehir Turları - Doğa Turları  içindeki tüm transferler,

  • Moğol Halk Dansları gösterisi,

  • Belirtilen Müze ve Milli Park girişleri, 

  • Chinggis Khaan Statue Complex giriş,

  • Yerel rehberlik hizmetleri,

  • Türkçe rehberlik hizmetleri,

  • Zorunlu seyahat & sağlık sigortası.

FİYATA DAHİL OLMAYAN HİZMETLER:
  • Yurtdışı Çıkış Harcı (15 ₺),
  • Deve Safari,
  • At safari,
  • Body & Foot masaj,
  • Kamplarda ve otellerde yemek harici alınacak ekstralar,
  • Bahşişler.

 

Konaklama Ulan Batur

http://en.jhotel.mn/

 

Konaklama Khatgal

Khusgul Eco Tour Ger Kamp

Konaklama Orkhun Valley

Tsaidam Ger Kamp

 

Moğolistan Yolculuğu İçin Getirilecek Malzemeler:

Konaklamarda  standardı ülkemizle karşılaştırmamakla beraber, genel anlamda turistik otellerde, temizlik ve duşla ilgili imkanlar Avrupalı ve Amerikalı misafirlere göre sunulmuştur.

OTEL: Otel 4* tercih edilmiştir. (Temiz, sıcak-soğuk su problem olmayan,  merkez/merkeze yakın oteller tercih edilir.)

Ger Konaklama: Bu çadırlar oldukça konforludur. Fotoğraflar size bilgi verecektir.

Duş, tuvalet, restoran ortak kullanılan mekanlardır. Elektrik çoğunluklu bölgelerde jeneratörle sağlanır.

Duha’ları ziyaret noktalarımızda yukarıdaki tanımlar geçerli değildir.

Tur rehberimiz  M. Levent Kaya hakkında:

Moğolistan Devlet Üniversitesi - 2004-2006 Klasik Moğolca Yüksek Lisans,

Moğolistan Devlet Üniversitesi - 2006-2008 Mançuca  Doktora Programı,

Kırgızistan, Bişkek Edebiyat Üniversitesi - 2012 Kırgızca Dil Eğitimi,

Doğu Türkistan, Gulca Pedagoji Üniversitesi - 2012-2013 Sibe-Mançu Dil Programı.

 

Moğolistan'la ilgili kitapları:

Çölde Dor - 2012 Kutup Yıldızı Yayınları, Roman,

Ölüöne - 2016 Post Yayınları, Roman,

Moğolların Gizli Tarihçesi (2.Basım)-2018 Kronik Yayınları, Moğolcadan çeviri.

TURLARIMIZDA:
  • Alternatif Turizm'de etkinliklerde tüm katılımcılar etkin görev alır. Her aşamada yardımlaşılır.

  • Program akışı rehber tarafından belirlenir.

  • Rehber, hava, yol, sosyal, doğal, zamanlama vb. nedenlerle programda değişiklik yapabilir.

 

Belgesel dizisi: 

https://www.youtube.com/playlist?list=PL4i8eZUVaPZm7xGHSAwbr3niKJNYAmD9T

Gizli cüzdan:

Her türlü kaybolma ve çalınma riskine karşı paranızı ve pasaportunuzu taşımanızın en güvenli yolu, giysilerinizin içinde tutacağınız gizli cüzdanlardır. Gizli cüzdanlar hiçbir koşulda yanımızdan ayrılmaz. Bunlar bel kemerine takılabildiği gibi boyuna da asılabilir.

DİKKAT : Askılı olanların giysilerin dışında değil içinde bulundurulması gerekir. Yolculuklarda genel kural olarak paralar tek bir yerde tutulmaz. 

Büyük sırt çantası-çanta:

Tüm eşyalarınızı alabilecek büyüklükte olmalı. Ancak yolculuk sırasında yanınızda bulunması gereken giysi ve eşyalar hakkında aşağıda ayrıntılı bilgiler bulacaksınız. Bunun dışında getirilecek eşya konusunda aşırıya kaçmamanız yararlı olacaktır. Gerekli olmayan eşyayı yanınıza almayın. Otellerde, Gerlerde ve yolculuk sırasında fazla eşyalar hareket olanağınızı kısıtlayacağı gibi ağırlık yapacaktır. Çantanızda kalacak boşluklar dönüşte hediyelik eşyalarla tamamen dolacaktır.) Büyük sırt çantaları için ideal kapasite 85 litredir.

DİKKAT:  Bagajların uçağa tesliminde, gümrük geçişlerinde herkes kendi eşyasından sorumludur. Ülke içi transferlerde eşyanızın otelden alınarak araca yüklendiğinden emin olunuz.

 

Küçük sırt çantası:

Uzun sürecek uçak yolculuğumuz ve ülke içindeki transferlerimiz sırasında bagajdaki büyük çantanıza her an ulaşmanız mümkün olamayacağı için yanınıza alacağınız küçük çantanın ilaç, yedek çamaşır, polar, diş fırçası gibi ihtiyaç duyacağınız eşyaları koyabilecek büyüklükte olması gerekiyor. Sırta takılabilen bu çantalar küçük yürüyüşler sırasında ellerinizin serbest kalması açısından ve güvenli oldukları için tavsiye edilir. 25 lt’lik sırt çantaları bu iş için idealdir. Bu çantayı kent içi gezilerinde ya da doğa yürüyüşlerinde kullanırken çok işlevsel olduğunu göreceksiniz.

 

Fotoğraf makinesi ve video kamera, dürbün:

Bu yolculuğa çıkarken ister basit, ister gelişmiş olsun,yanınıza bir fotograf makinesi almanız önerilir. Video kameranız varsa, ona da çok iş düşecektir. DÜRBÜN uçsuz bucaksız Moğolistan bozkırlarında ve tabiî ki şenliklerde çok işinize yarayacak.          DİKKAT: Yanınıza yedek pil şarj aleti, powerbank vb. almayı unutmayın. 

 

Giysiler:                                        

Bu yolculuk sırasında Moğol bozkırlarında dört iklimi yaşayacağız. Çöl, vadi, plato, dağ gibi farklı coğrafyalarda bulunacağız, kentte ve kent dışında dolaşacağız, yerlere oturacağız, ibadethanelere girerken ayakkabılarımızı çıkaracağız, kimi zaman sulardan geçmemiz gerekebilecek. Atla ve deveye bineceğiz. Bu nedenle giysilerimizin çok işlevli, geç kirlenen, kolay kuruyabilen hafif ve bol kesimli olması önerilir.      

DİKKAT: Tek tek kalın giysiler yerine üst üste giyilebilecek (lahana metodu) giysileri tercih ederiz. Polar-Yağmurluk panço-Gorateks Kaban: Serin ve soğuk havalarda, geceleri ve yürüyüşler sırasında polar, panço yağmurluk ve gorateks kaban temel ihtiyaç malzemelerimizdir.

 

Çakmak, el feneri:

Yolculuk sırasında ve kamplarda temel ihtiyaç malzemeleri olan bu araçlar sürekli elimizin altında bulunur.

 

Not defteri:

Yolculuk notları, izlenimlerimiz, adres alışverişi ve unutmamamız gereken her şey için.

 

Şapka-fular-güneş gözlüğü-güneş kremi-nemlendirici:

Çölde, bozkırda, yüksek rakımlı kentlerde, yakıcı Moğol güneşi altında her yerde temel ihtiyaç malzemelerimizdir. Yüksek koruma faktörlü güneş kremi ve nemlendiriciler gereklidir.

 

İç çamaşırı:

Yanımızda yeterince iç çamaşırı bulunmalı. Konaklayacağımız otellerde laundry hizmeti olmakla birlikte gerlerde bu olanak bulunmuyor. Kendi çamaşırımızı yıkamamız halinde kara ikliminde çabucak kururlar. Ancak özellikle yıkama sırasında çamaşırların arıtılmasında yeterince durulama suyu kullanılmayacaksa deterjan yerine el sabunu ya da şampuan kullanmanızı öneririz.

DİKKAT: Pamuklu iç çamaşırları yanı sıra mutlaka bir yün fanila ile yün içlik ya da termal fanila-don bulundurmanızı öneririz. Yünlülerin pamuklulardan çok daha çabuk kuruduğunu unutmayın.

 

Çorap:

Yeteri kadar çorap getirmek gerekir. Kimi günler ayaklarımızın ıslanması durumunda yanımızda yedek çorap bulunması yararlıdır.

 

Tshirt-pantolon:

Yeterince T-shirt ya da gömlek yanı sıra en az iki adet pantolon ve mayo almalısınız. Kot kumaşından pantolon ve giysiler bu yolculuklar için en elverişsiz malzemelerdir. Sadece şehir içi yürüyüşlerde değil özelikle araziye çıktığımız zaman şort türü giysilerin serinlik sağlasalar bile pratik ve sağlıklı olmadığını biliyoruz. Kollarımızın ve bacaklarımızın doğa koşularından korunması gerekir.

 

Ayakkabı-sandalet:                                                 

Uzun yolculuklarda ayakkabı çok önemlidir. İki tür ayakkabı almanızı öneririz: İç transferlerde, gerlerde ve otellerde kullanılacak sandalet ve yürüyüşlerde kullanılacak bileklikli, vibram tabanlı sağlam bir yürüyüş ayakkabısı.                     

DİKKAT: Yürüyüş ayakkabısını yeni alacaksanız yola çıkmadan önce mutlaka yeterince kullanıp ayağınıza alıştırın. Sıcak havalar için iyi bir çözüm olan sandaletler, Duşta,aynı zamanda ayak temizliğinde de kolaylık sağlayacaktır.

 

Temizlik malzemeleri-İlaçlar:                       

Şahsi temizlik, tıraş ve makyaj takımlarını yanımıza almayı unutmayız. Yedeğinizde ince bir havlunuz olsun.Islak mendiller çok işe yarar. Vitaminler, güneşten koruyucu kremler, nemlendiriciler ve özel ilaçlarınız, yine unutmamanız gereken eşyalar arasında. Moğolistan’ın sulak bölgelerinde bazı mevsimlerde sivrisinek akınları olur. Yanımızda sinek kovucu türden ilaç/araçların bulunması gereklidir.Tanıştığınız ve dost olduğunuz insanlara vereceğiniz küçük hediyelik eşyalar.

 

Eşya sınırı:

Tamamen sizin şahsi yük taşıma kapasitenize bağlı olmakla birlikte, fazla eşyanın yolculuğu yorucu ve sıkıcı hale getireceğini unutmamanızı öneririz.

 

Getirilmeyecek malzemeler:                                         

Yanınıza yalnızca gerekli olan eşyalarınızı alın. Unutmayın aldığınız her fazla eşya size artı yük getirecektir. Değerli eşya ve takılarınızı, kullanmayacağınız kredi ve tanıtım kartlarınızı, elektronik aletlerinizi, gümrüklerde problem çıkaracak eşya ve araçlarınızı lütfen evde bırakın.

 

Bu Geziye Gelirken:

  • Programda yürüyüşlü geziler yer alacak. Bunu dikkate alarak hazırlıklı gelin.

  • Mevsim koşullarını düşünerek giyinin (polar/kazak, şapka, güneş gözlüğü, yağmurluk vb.)

  • İnceden kalına doğru bir giyimi tercih edin (yürüdükçe terler, durduğunuzda üşüyebilirsiniz)

  • Ayakkabınız yürüyüşe uygun olsun (toprak, çamur, su vb.). Boğazlı bot ya da spor ayakkabı iyi olur

  • Küçük bir sırt çantanız bulunsun (yürüyüş sırasında elleriniz boş olmalı)

  • Mutlaka yedek giyim, çorap ve ayakkabı alın

  • Yanınıza, su ve enerji verici yiyecekler alabilirsiniz

  • Varsa ilaçlarınız

  • Fotograf/Video çekiyorsanız yeterince ekipman, yedek pil vb.

$

havale/eft

11
gün
  • Haziran-Temmuz 2021

​Single farkı :  $

Kredi Kartı ve nakit ödemeye taksit imkanları için ofisimizden bilgi alabilirsiniz.

bottom of page